Voorwoord

In dit boek neem ik je mee in de wereld van je persoonlijke presentatie en communicatie.

Ik vind het fascinerend hoe we naar de ene spreker zoveel makkelijker en beter luisteren dan naar de andere. Mijn liefde voor presentatie, stem en alles wat daarmee te maken heeft begon al jong toen ik als semiprofessioneel zangeres optrad. Je kunt mensen raken en bereiken, of juist niet, door jouw performance. Ik denk dat daar ook de oorsprong ligt van dit boek. Iedereen heeft de behoefte om gehoord en gezien te worden voor wie ze zijn. Het kan zelfs pijn doen als je voelt dat er niet naar je geluisterd wordt. Van situaties waarin de communicatie botst, mensen elkaar niet begrijpen, of als een spreker geen contact weet te maken met het publiek, kan ik letterlijk buikpijn krijgen. Want ik zie de potentie, de kansen en weet dat het anders kan.

Daarom ondersteun ik mensen bij het vertellen van hun verhaal, om hun kracht naar boven te halen en hen als mens en spreker écht tot hun recht te laten komen. In plaats van er zelf op te staan, geef ik nu graag het podium aan professionals die hun persoonlijke impact en leiderschap willen vergroten, zowel in communicatie voor en met groepen als in één-op-één gesprekken.

Ik koppel daarvoor vorm (hoe vertel je het) en inhoud (wat vertel je) los en neem je mee in wat het effect is van jouw eigen non-verbale communicatie. Wat laat je zien als spreker en luisteraar tijdens een vergadering, presentatie maar ook bij het koffieapparaat in een informeel gesprek.

Dit boek gaat dus niet over hoe je een goede inhoud opbouwt voor je presentatie. Een duidelijke kernboodschap en een helder doel zijn essentieel in bijna iedere situatie waarin mensen spreken. Maar de ervaring leert ook dat juist bij een heel goed verhaal en een duidelijke kernboodschap de presentatie zeer bepalend is om ervoor te zorgen dat die boodschap ook echt overkomt.

De vele praktijkvoorbeelden komen uit mijn jarenlange ervaring als trainer voor groepen en individuen. Mocht je jezelf herkennen in een van deze voorbeelden, dan berust dit waarschijnlijk niet op toeval. Ik wil je dan bedanken voor het leermoment en de ervaring.

Als dit boek eraan bijdraagt dat iemand zich beter, krachtig en meer zichzelf voelt als spreker en daardoor wél gehoord wordt, dan is mijn missie geslaagd.

Bestel ‘Sprekend jezelf zijn’


Reviews

Sprekend
Jezelf Zijn

Google Reviews
4.5